Wednesday, August 26, 2009

tomyam putih

resepi dari hasne bahan-bahan bawang putih serai daun limau purut ayam asam limau cara-cara tumis bawang putih hingga agak2 garing. masukkan ayam. tambah sedikit garam. ini petua yer untuk mengelakkan ayam dari melekat di periuk... perah asam limau banyak2. masukkan serai yang diketuk2. biar mereneh seketika. nanti ayam itu akan mengeluarkan air sedikitkan. nampak cam ayam hampir2 nak masak. masukkan air panas (lagi satu petua... kalau letak air paip dia rasa rasa 'lecah'... x reti nak describe rasa 'lecah' camana) masukkan daun limau purut. kalau nk pedas masukkan cili. pastu tambahkan garam dan gula secukup rasa. kalau nak letak cendawan 'hidup' pun sedap jugak.

Sunday, August 23, 2009

sambal telur

resepi dari yours truly bahan-bahan 5 biji telur rebus 10 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih 2 sudu besar cili giling 1 labu bawang besar 1 sudu kecik pes asam jawa garam dan gula secukup rasa

Saturday, August 22, 2009

makaroni bakar

resepi dari klong bahan-bahan makaroni 250 daging cincang 4 biji telur 3 sudu rempah kari 2 labu bawang besar 1 tin susu cair 1 cawan air cara-cara rebus makaroni hingga empuk. tumis bwg besar bersama rempah kari. masuk daging kacau rata hingga daging masak. masuk susu, garam dan gula secukup rasa. masukkan makaroni dan air – kacau hingga mendidih. tuang dlm loyang tuang telur tabur keju bakar 180darjah celcius selama 45 minit or hingga masak

Thursday, August 13, 2009

gulai ikan 'ayo'

resepi dari chef zan taman adabi bahan-bahan bahan A kunyit lengkuas halia bawang putih - 1 ulas bwg merah - 5 ulas bwg besar - 1 labu cili kering - 8-10 tangkai bahan B serbuk kari - 1 peket ikan "aye" / tongkol - agak2lah atau ayam - 1 ekor (kalau nk buat ikan - kena rebus dulu dengan asam kpg dan garam) cili hijau kecik asam keping santan dari 1 biji kelapa cara-cara bahan A dikisar. gaul dengan serbuk kari. tumis sampai naik bau. masukkan ayam atau ikan masukkan santan masukkan asam keping dan nak kasi cantik masukkan cili hijau kecik2 biarkan mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa agak2 dah ok siaplah notes tapi kalau nk gulai ikan yg kaler kuning tu lebih kurang gak bahan2 dia. cuma takde serbuk kari dan halia. bahan2 yang dikisar tu x payah tumis. terus masukkan bahan2 kisar dalam periuk yang dh diisi dengan ikan (rebus gak dulu ikan ni) dan santan.

nasi dagang

bahan-bahan beras nasi dagang santan halia halba bawang merah bawang putih

tomyam putih

resepi dari hasne bahan-bahan bawang putih serai daun limau purut ayam asam limau cara-cara tumis bawang putih hingga agak2 garing. masukkan ayam. tambah sedikit garam. ini petua yer untuk mengelakkan ayam dari melekat di periuk... perah asam limau banyak2. masukkan serai yang diketuk2. biar mereneh seketika. nanti ayam itu akan mengeluarkan air sedikitkan. nampak cam ayam hampir2 nak masak. masukkan air panas (lagi satu petua... kalau letak air paip dia rasa rasa 'lecah'... x reti nak describe rasa 'lecah' camana) masukkan daun limau purut. kalau nk pedas masukkan cili. pastu tambahkan garam dan gula secukup rasa. kalau nak letak cendawan 'hidup' pun sedap jugak.

sambal telur

resepi dari yours truly bahan-bahan 5 biji telur rebus 10 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih 2 sudu besar cili giling 1 labu bawang besar 1 sudu kecik pes asam jawa garam dan gula secukup rasa

makaroni bakar

resepi dari klong bahan-bahan makaroni 250 daging cincang 4 biji telur 3 sudu rempah kari 2 labu bawang besar 1 tin susu cair 1 cawan air cara-cara rebus makaroni hingga empuk. tumis bwg besar bersama rempah kari. masuk daging kacau rata hingga daging masak. masuk susu, garam dan gula secukup rasa. masukkan makaroni dan air – kacau hingga mendidih. tuang dlm loyang tuang telur tabur keju bakar 180darjah celcius selama 45 minit or hingga masak

gulai ikan 'ayo'

resepi dari chef zan taman adabi bahan-bahan bahan A kunyit lengkuas halia bawang putih - 1 ulas bwg merah - 5 ulas bwg besar - 1 labu cili kering - 8-10 tangkai bahan B serbuk kari - 1 peket ikan "aye" / tongkol - agak2lah atau ayam - 1 ekor (kalau nk buat ikan - kena rebus dulu dengan asam kpg dan garam) cili hijau kecik asam keping santan dari 1 biji kelapa cara-cara bahan A dikisar. gaul dengan serbuk kari. tumis sampai naik bau. masukkan ayam atau ikan masukkan santan masukkan asam keping dan nak kasi cantik masukkan cili hijau kecik2 biarkan mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa agak2 dah ok siaplah notes tapi kalau nk gulai ikan yg kaler kuning tu lebih kurang gak bahan2 dia. cuma takde serbuk kari dan halia. bahan2 yang dikisar tu x payah tumis. terus masukkan bahan2 kisar dalam periuk yang dh diisi dengan ikan (rebus gak dulu ikan ni) dan santan.

nasi dagang

bahan-bahan beras nasi dagang santan halia halba bawang merah bawang putih