Wednesday, August 26, 2009
tomyam putih
resepi dari hasne
bahan-bahan
bawang putih
serai
daun limau purut
ayam
asam limau
cara-cara
tumis bawang putih hingga agak2 garing.
masukkan ayam.
tambah sedikit garam.
ini petua yer untuk mengelakkan ayam dari melekat di periuk... perah asam limau banyak2.
masukkan serai yang diketuk2.
biar mereneh seketika.
nanti ayam itu akan mengeluarkan air sedikitkan.
nampak cam ayam hampir2 nak masak.
masukkan air panas (lagi satu petua... kalau letak air paip dia rasa rasa 'lecah'... x reti nak describe rasa 'lecah' camana)
masukkan daun limau purut.
kalau nk pedas masukkan cili.
pastu tambahkan garam dan gula secukup rasa.
kalau nak letak cendawan 'hidup' pun sedap jugak.
Sunday, August 23, 2009
sambal telur
resepi dari yours truly
bahan-bahan
5 biji telur rebus
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar cili giling
1 labu bawang besar
1 sudu kecik pes asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Saturday, August 22, 2009
makaroni bakar
resepi dari klong
bahan-bahan
makaroni
250 daging cincang
4 biji telur
3 sudu rempah kari
2 labu bawang besar
1 tin susu cair
1 cawan air
cara-cara
rebus makaroni hingga empuk.
tumis bwg besar bersama rempah kari.
masuk daging kacau rata hingga daging masak.
masuk susu, garam dan gula secukup rasa.
masukkan makaroni dan air – kacau hingga mendidih.
tuang dlm loyang
tuang telur
tabur keju
bakar 180darjah celcius selama 45 minit or hingga masak
Thursday, August 13, 2009
gulai ikan 'ayo'
resepi dari chef zan taman adabi
bahan-bahan
bahan A
kunyit
lengkuas
halia
bawang putih - 1 ulas
bwg merah - 5 ulas
bwg besar - 1 labu
cili kering - 8-10 tangkai
bahan B
serbuk kari - 1 peket
ikan "aye" / tongkol - agak2lah atau ayam - 1 ekor (kalau nk buat ikan - kena rebus dulu dengan asam kpg dan garam)
cili hijau kecik
asam keping
santan dari 1 biji kelapa
cara-cara
bahan A dikisar.
gaul dengan serbuk kari.
tumis sampai naik bau.
masukkan ayam atau ikan
masukkan santan
masukkan asam keping dan nak kasi cantik masukkan cili hijau kecik2
biarkan mendidih
masukkan gula dan garam secukup rasa
agak2 dah ok siaplah
notes
tapi kalau nk gulai ikan yg kaler kuning tu lebih kurang gak bahan2 dia.
cuma takde serbuk kari dan halia.
bahan2 yang dikisar tu x payah tumis.
terus masukkan bahan2 kisar dalam periuk yang dh diisi dengan ikan (rebus gak dulu ikan ni) dan santan.
Subscribe to:
Posts (Atom)
tomyam putih
resepi dari hasne
bahan-bahan
bawang putih
serai
daun limau purut
ayam
asam limau
cara-cara
tumis bawang putih hingga agak2 garing.
masukkan ayam.
tambah sedikit garam.
ini petua yer untuk mengelakkan ayam dari melekat di periuk... perah asam limau banyak2.
masukkan serai yang diketuk2.
biar mereneh seketika.
nanti ayam itu akan mengeluarkan air sedikitkan.
nampak cam ayam hampir2 nak masak.
masukkan air panas (lagi satu petua... kalau letak air paip dia rasa rasa 'lecah'... x reti nak describe rasa 'lecah' camana)
masukkan daun limau purut.
kalau nk pedas masukkan cili.
pastu tambahkan garam dan gula secukup rasa.
kalau nak letak cendawan 'hidup' pun sedap jugak.
sambal telur
resepi dari yours truly
bahan-bahan
5 biji telur rebus
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar cili giling
1 labu bawang besar
1 sudu kecik pes asam jawa
garam dan gula secukup rasa
makaroni bakar
resepi dari klong
bahan-bahan
makaroni
250 daging cincang
4 biji telur
3 sudu rempah kari
2 labu bawang besar
1 tin susu cair
1 cawan air
cara-cara
rebus makaroni hingga empuk.
tumis bwg besar bersama rempah kari.
masuk daging kacau rata hingga daging masak.
masuk susu, garam dan gula secukup rasa.
masukkan makaroni dan air – kacau hingga mendidih.
tuang dlm loyang
tuang telur
tabur keju
bakar 180darjah celcius selama 45 minit or hingga masak
gulai ikan 'ayo'
resepi dari chef zan taman adabi
bahan-bahan
bahan A
kunyit
lengkuas
halia
bawang putih - 1 ulas
bwg merah - 5 ulas
bwg besar - 1 labu
cili kering - 8-10 tangkai
bahan B
serbuk kari - 1 peket
ikan "aye" / tongkol - agak2lah atau ayam - 1 ekor (kalau nk buat ikan - kena rebus dulu dengan asam kpg dan garam)
cili hijau kecik
asam keping
santan dari 1 biji kelapa
cara-cara
bahan A dikisar.
gaul dengan serbuk kari.
tumis sampai naik bau.
masukkan ayam atau ikan
masukkan santan
masukkan asam keping dan nak kasi cantik masukkan cili hijau kecik2
biarkan mendidih
masukkan gula dan garam secukup rasa
agak2 dah ok siaplah
notes
tapi kalau nk gulai ikan yg kaler kuning tu lebih kurang gak bahan2 dia.
cuma takde serbuk kari dan halia.
bahan2 yang dikisar tu x payah tumis.
terus masukkan bahan2 kisar dalam periuk yang dh diisi dengan ikan (rebus gak dulu ikan ni) dan santan.
Subscribe to:
Posts (Atom)