Wednesday, March 31, 2010
ayam goreng halia
bahan-bahan
ayam
halia dipotong nipis2
bawang putih
sos tiram
kicap manis
garam
gula
cara-cara
perap ayam dengan garam kemudian goreng (jangan terlampau garing)
goreng halia pastu ketepikan
tumis bawang putih
masukkan sos tiram, kicap manis dan sedikit air
masukkan ayam yang telah digoreng
masukkan garam dan gula secukup rasa
akhir sekali masukkan halia yang telah digoreng
Tuesday, March 30, 2010
pulut durian
dulu2 memang minat habislah dengan pulut durian tapi sekarang dah kurang kecintaan terhadap dia. paling banyak pun sekali makan jer. kalau dulu 3-4kali makan dalam sehari pun boleh layan.
Monday, March 29, 2010
merah hijau berlapis
resepi dari klong
bahan-bahan
4 cawan santan/susu segar
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sb tepung beras
2 sb tepung jagung/kastard
3/4 cawan gula
1 sb tepung hoen kwee (optional)
1 sk garam
cara-cara
satukan semua bahan dan blendkan
bahagikan 2 adunan. letak pewarna yang diinginkan
panaskan kukusan
panaskan loyang sekejap sebelum dimasukkan lapisan pertama
kukus 5 minit setiap lapisan
lapisan terakhir 10minit
sejukkan sebelum dipotong
konon2 tips :
saya sapukan loyang dengan sedikit minyak. pendapat saya untuk senang dikeluarkan dari loyang.
saya bungkus penutup kukusan dengan kain supaya wap air tidak jatuh di atas adunan.
Friday, March 26, 2010
singgang ikan
mintak budak kedai runcit bawah rumah belikan ikan tongkol sebab dah teringin nak makan ikan singgang.
bahan2
ikan 'ayo'
lengkuas
bawang merah
sedikit gula melaka
cili padi
asam keping
garam secukup rasa
Thursday, March 25, 2010
daging masak tak berapa nak merah
... saya tak rebus dulu daging dengan pewarna merah.
bahan2
suku kg daging batang pinang
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
cili kisar
kicap cair
sos tomato
sos tiram
garam
gula
sedikit air
Monday, March 22, 2010
dah lama tak masak
... sup ayam. kalau dulu tiap2 minggu kot masak. masakan paling senang dan berkhasiat (???) kan.
kebetulan beli daging batang pinang... memang sedap ler digoreng garam kunyit. lembut dan kenyal sekali. saya sebenarnya lagi suka daging dimasak sambal ke kicap ke... tapi incik suami lagi suka daging simpla camni jer.
tiba2 teringin nak makan sayur paku pakis... belilah seikat untuk dibuat goreng paku pakis bersambal (nama rekaan semata2).
Monday, March 1, 2010
tak cukup syarat
hanya ada bawang besar jer. ikan bilis tiada dalam stok bahan mentah. maka sebagai alternatif, terpaksalah menggunakan kiub pati ikan bilis cap ma.ggi untuk kasi bau ikan sikit pada cekodok saya ini.
makan panas2 dengan air kopi o panas memang layan sangat.
Subscribe to:
Posts (Atom)
ayam goreng halia
bahan-bahan
ayam
halia dipotong nipis2
bawang putih
sos tiram
kicap manis
garam
gula
cara-cara
perap ayam dengan garam kemudian goreng (jangan terlampau garing)
goreng halia pastu ketepikan
tumis bawang putih
masukkan sos tiram, kicap manis dan sedikit air
masukkan ayam yang telah digoreng
masukkan garam dan gula secukup rasa
akhir sekali masukkan halia yang telah digoreng
pulut durian
dulu2 memang minat habislah dengan pulut durian tapi sekarang dah kurang kecintaan terhadap dia. paling banyak pun sekali makan jer. kalau dulu 3-4kali makan dalam sehari pun boleh layan.
merah hijau berlapis
resepi dari klong
bahan-bahan
4 cawan santan/susu segar
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sb tepung beras
2 sb tepung jagung/kastard
3/4 cawan gula
1 sb tepung hoen kwee (optional)
1 sk garam
cara-cara
satukan semua bahan dan blendkan
bahagikan 2 adunan. letak pewarna yang diinginkan
panaskan kukusan
panaskan loyang sekejap sebelum dimasukkan lapisan pertama
kukus 5 minit setiap lapisan
lapisan terakhir 10minit
sejukkan sebelum dipotong
konon2 tips :
saya sapukan loyang dengan sedikit minyak. pendapat saya untuk senang dikeluarkan dari loyang.
saya bungkus penutup kukusan dengan kain supaya wap air tidak jatuh di atas adunan.
singgang ikan
mintak budak kedai runcit bawah rumah belikan ikan tongkol sebab dah teringin nak makan ikan singgang.
bahan2
ikan 'ayo'
lengkuas
bawang merah
sedikit gula melaka
cili padi
asam keping
garam secukup rasa
daging masak tak berapa nak merah
... saya tak rebus dulu daging dengan pewarna merah.
bahan2
suku kg daging batang pinang
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
cili kisar
kicap cair
sos tomato
sos tiram
garam
gula
sedikit air
dah lama tak masak
... sup ayam. kalau dulu tiap2 minggu kot masak. masakan paling senang dan berkhasiat (???) kan.
kebetulan beli daging batang pinang... memang sedap ler digoreng garam kunyit. lembut dan kenyal sekali. saya sebenarnya lagi suka daging dimasak sambal ke kicap ke... tapi incik suami lagi suka daging simpla camni jer.
tiba2 teringin nak makan sayur paku pakis... belilah seikat untuk dibuat goreng paku pakis bersambal (nama rekaan semata2).
tak cukup syarat
hanya ada bawang besar jer. ikan bilis tiada dalam stok bahan mentah. maka sebagai alternatif, terpaksalah menggunakan kiub pati ikan bilis cap ma.ggi untuk kasi bau ikan sikit pada cekodok saya ini.
makan panas2 dengan air kopi o panas memang layan sangat.
Subscribe to:
Posts (Atom)