Wednesday, March 31, 2010

ayam goreng halia

bahan-bahan ayam halia dipotong nipis2 bawang putih sos tiram kicap manis garam gula cara-cara perap ayam dengan garam kemudian goreng (jangan terlampau garing) goreng halia pastu ketepikan tumis bawang putih masukkan sos tiram, kicap manis dan sedikit air masukkan ayam yang telah digoreng masukkan garam dan gula secukup rasa akhir sekali masukkan halia yang telah digoreng

Tuesday, March 30, 2010

pulut durian

dulu2 memang minat habislah dengan pulut durian tapi sekarang dah kurang kecintaan terhadap dia. paling banyak pun sekali makan jer. kalau dulu 3-4kali makan dalam sehari pun boleh layan.

Monday, March 29, 2010

merah hijau berlapis

resepi dari klong bahan-bahan 4 cawan santan/susu segar 1 1/2 cawan tepung gandum 2 sb tepung beras 2 sb tepung jagung/kastard 3/4 cawan gula 1 sb tepung hoen kwee (optional) 1 sk garam cara-cara satukan semua bahan dan blendkan bahagikan 2 adunan. letak pewarna yang diinginkan panaskan kukusan panaskan loyang sekejap sebelum dimasukkan lapisan pertama kukus 5 minit setiap lapisan lapisan terakhir 10minit sejukkan sebelum dipotong

konon2 tips : saya sapukan loyang dengan sedikit minyak. pendapat saya untuk senang dikeluarkan dari loyang. saya bungkus penutup kukusan dengan kain supaya wap air tidak jatuh di atas adunan.

Friday, March 26, 2010

singgang ikan

mintak budak kedai runcit bawah rumah belikan ikan tongkol sebab dah teringin nak makan ikan singgang.

bahan2 ikan 'ayo' lengkuas bawang merah sedikit gula melaka cili padi asam keping garam secukup rasa

Thursday, March 25, 2010

daging masak tak berapa nak merah

... saya tak rebus dulu daging dengan pewarna merah.

bahan2 suku kg daging batang pinang 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 1 labu bawang besar cili kisar kicap cair sos tomato sos tiram garam gula sedikit air

Monday, March 22, 2010

dah lama tak masak

... sup ayam. kalau dulu tiap2 minggu kot masak. masakan paling senang dan berkhasiat (???) kan. kebetulan beli daging batang pinang... memang sedap ler digoreng garam kunyit. lembut dan kenyal sekali. saya sebenarnya lagi suka daging dimasak sambal ke kicap ke... tapi incik suami lagi suka daging simpla camni jer. tiba2 teringin nak makan sayur paku pakis... belilah seikat untuk dibuat goreng paku pakis bersambal (nama rekaan semata2).

Monday, March 1, 2010

tak cukup syarat

hanya ada bawang besar jer. ikan bilis tiada dalam stok bahan mentah. maka sebagai alternatif, terpaksalah menggunakan kiub pati ikan bilis cap ma.ggi untuk kasi bau ikan sikit pada cekodok saya ini.

makan panas2 dengan air kopi o panas memang layan sangat.

ayam goreng halia

bahan-bahan ayam halia dipotong nipis2 bawang putih sos tiram kicap manis garam gula cara-cara perap ayam dengan garam kemudian goreng (jangan terlampau garing) goreng halia pastu ketepikan tumis bawang putih masukkan sos tiram, kicap manis dan sedikit air masukkan ayam yang telah digoreng masukkan garam dan gula secukup rasa akhir sekali masukkan halia yang telah digoreng

pulut durian

dulu2 memang minat habislah dengan pulut durian tapi sekarang dah kurang kecintaan terhadap dia. paling banyak pun sekali makan jer. kalau dulu 3-4kali makan dalam sehari pun boleh layan.

merah hijau berlapis

resepi dari klong bahan-bahan 4 cawan santan/susu segar 1 1/2 cawan tepung gandum 2 sb tepung beras 2 sb tepung jagung/kastard 3/4 cawan gula 1 sb tepung hoen kwee (optional) 1 sk garam cara-cara satukan semua bahan dan blendkan bahagikan 2 adunan. letak pewarna yang diinginkan panaskan kukusan panaskan loyang sekejap sebelum dimasukkan lapisan pertama kukus 5 minit setiap lapisan lapisan terakhir 10minit sejukkan sebelum dipotong

konon2 tips : saya sapukan loyang dengan sedikit minyak. pendapat saya untuk senang dikeluarkan dari loyang. saya bungkus penutup kukusan dengan kain supaya wap air tidak jatuh di atas adunan.

singgang ikan

mintak budak kedai runcit bawah rumah belikan ikan tongkol sebab dah teringin nak makan ikan singgang.

bahan2 ikan 'ayo' lengkuas bawang merah sedikit gula melaka cili padi asam keping garam secukup rasa

daging masak tak berapa nak merah

... saya tak rebus dulu daging dengan pewarna merah.

bahan2 suku kg daging batang pinang 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 1 labu bawang besar cili kisar kicap cair sos tomato sos tiram garam gula sedikit air

dah lama tak masak

... sup ayam. kalau dulu tiap2 minggu kot masak. masakan paling senang dan berkhasiat (???) kan. kebetulan beli daging batang pinang... memang sedap ler digoreng garam kunyit. lembut dan kenyal sekali. saya sebenarnya lagi suka daging dimasak sambal ke kicap ke... tapi incik suami lagi suka daging simpla camni jer. tiba2 teringin nak makan sayur paku pakis... belilah seikat untuk dibuat goreng paku pakis bersambal (nama rekaan semata2).

tak cukup syarat

hanya ada bawang besar jer. ikan bilis tiada dalam stok bahan mentah. maka sebagai alternatif, terpaksalah menggunakan kiub pati ikan bilis cap ma.ggi untuk kasi bau ikan sikit pada cekodok saya ini.

makan panas2 dengan air kopi o panas memang layan sangat.