Thursday, August 13, 2009
gulai ikan 'ayo'
resepi dari chef zan taman adabi
bahan-bahan
bahan A
kunyit
lengkuas
halia
bawang putih - 1 ulas
bwg merah - 5 ulas
bwg besar - 1 labu
cili kering - 8-10 tangkai
bahan B
serbuk kari - 1 peket
ikan "aye" / tongkol - agak2lah atau ayam - 1 ekor (kalau nk buat ikan - kena rebus dulu dengan asam kpg dan garam)
cili hijau kecik
asam keping
santan dari 1 biji kelapa
cara-cara
bahan A dikisar.
gaul dengan serbuk kari.
tumis sampai naik bau.
masukkan ayam atau ikan
masukkan santan
masukkan asam keping dan nak kasi cantik masukkan cili hijau kecik2
biarkan mendidih
masukkan gula dan garam secukup rasa
agak2 dah ok siaplah
notes
tapi kalau nk gulai ikan yg kaler kuning tu lebih kurang gak bahan2 dia.
cuma takde serbuk kari dan halia.
bahan2 yang dikisar tu x payah tumis.
terus masukkan bahan2 kisar dalam periuk yang dh diisi dengan ikan (rebus gak dulu ikan ni) dan santan.
gulai ikan 'ayo'
resepi dari chef zan taman adabi
bahan-bahan
bahan A
kunyit
lengkuas
halia
bawang putih - 1 ulas
bwg merah - 5 ulas
bwg besar - 1 labu
cili kering - 8-10 tangkai
bahan B
serbuk kari - 1 peket
ikan "aye" / tongkol - agak2lah atau ayam - 1 ekor (kalau nk buat ikan - kena rebus dulu dengan asam kpg dan garam)
cili hijau kecik
asam keping
santan dari 1 biji kelapa
cara-cara
bahan A dikisar.
gaul dengan serbuk kari.
tumis sampai naik bau.
masukkan ayam atau ikan
masukkan santan
masukkan asam keping dan nak kasi cantik masukkan cili hijau kecik2
biarkan mendidih
masukkan gula dan garam secukup rasa
agak2 dah ok siaplah
notes
tapi kalau nk gulai ikan yg kaler kuning tu lebih kurang gak bahan2 dia.
cuma takde serbuk kari dan halia.
bahan2 yang dikisar tu x payah tumis.
terus masukkan bahan2 kisar dalam periuk yang dh diisi dengan ikan (rebus gak dulu ikan ni) dan santan.