Thursday, August 13, 2009

gulai ikan 'ayo'

resepi dari chef zan taman adabi bahan-bahan bahan A kunyit lengkuas halia bawang putih - 1 ulas bwg merah - 5 ulas bwg besar - 1 labu cili kering - 8-10 tangkai bahan B serbuk kari - 1 peket ikan "aye" / tongkol - agak2lah atau ayam - 1 ekor (kalau nk buat ikan - kena rebus dulu dengan asam kpg dan garam) cili hijau kecik asam keping santan dari 1 biji kelapa cara-cara bahan A dikisar. gaul dengan serbuk kari. tumis sampai naik bau. masukkan ayam atau ikan masukkan santan masukkan asam keping dan nak kasi cantik masukkan cili hijau kecik2 biarkan mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa agak2 dah ok siaplah notes tapi kalau nk gulai ikan yg kaler kuning tu lebih kurang gak bahan2 dia. cuma takde serbuk kari dan halia. bahan2 yang dikisar tu x payah tumis. terus masukkan bahan2 kisar dalam periuk yang dh diisi dengan ikan (rebus gak dulu ikan ni) dan santan.

gulai ikan 'ayo'

resepi dari chef zan taman adabi bahan-bahan bahan A kunyit lengkuas halia bawang putih - 1 ulas bwg merah - 5 ulas bwg besar - 1 labu cili kering - 8-10 tangkai bahan B serbuk kari - 1 peket ikan "aye" / tongkol - agak2lah atau ayam - 1 ekor (kalau nk buat ikan - kena rebus dulu dengan asam kpg dan garam) cili hijau kecik asam keping santan dari 1 biji kelapa cara-cara bahan A dikisar. gaul dengan serbuk kari. tumis sampai naik bau. masukkan ayam atau ikan masukkan santan masukkan asam keping dan nak kasi cantik masukkan cili hijau kecik2 biarkan mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa agak2 dah ok siaplah notes tapi kalau nk gulai ikan yg kaler kuning tu lebih kurang gak bahan2 dia. cuma takde serbuk kari dan halia. bahan2 yang dikisar tu x payah tumis. terus masukkan bahan2 kisar dalam periuk yang dh diisi dengan ikan (rebus gak dulu ikan ni) dan santan.