Wednesday, August 26, 2009

tomyam putih

resepi dari hasne bahan-bahan bawang putih serai daun limau purut ayam asam limau cara-cara tumis bawang putih hingga agak2 garing. masukkan ayam. tambah sedikit garam. ini petua yer untuk mengelakkan ayam dari melekat di periuk... perah asam limau banyak2. masukkan serai yang diketuk2. biar mereneh seketika. nanti ayam itu akan mengeluarkan air sedikitkan. nampak cam ayam hampir2 nak masak. masukkan air panas (lagi satu petua... kalau letak air paip dia rasa rasa 'lecah'... x reti nak describe rasa 'lecah' camana) masukkan daun limau purut. kalau nk pedas masukkan cili. pastu tambahkan garam dan gula secukup rasa. kalau nak letak cendawan 'hidup' pun sedap jugak.

tomyam putih

resepi dari hasne bahan-bahan bawang putih serai daun limau purut ayam asam limau cara-cara tumis bawang putih hingga agak2 garing. masukkan ayam. tambah sedikit garam. ini petua yer untuk mengelakkan ayam dari melekat di periuk... perah asam limau banyak2. masukkan serai yang diketuk2. biar mereneh seketika. nanti ayam itu akan mengeluarkan air sedikitkan. nampak cam ayam hampir2 nak masak. masukkan air panas (lagi satu petua... kalau letak air paip dia rasa rasa 'lecah'... x reti nak describe rasa 'lecah' camana) masukkan daun limau purut. kalau nk pedas masukkan cili. pastu tambahkan garam dan gula secukup rasa. kalau nak letak cendawan 'hidup' pun sedap jugak.