Monday, March 29, 2010
merah hijau berlapis
resepi dari klong
bahan-bahan
4 cawan santan/susu segar
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sb tepung beras
2 sb tepung jagung/kastard
3/4 cawan gula
1 sb tepung hoen kwee (optional)
1 sk garam
cara-cara
satukan semua bahan dan blendkan
bahagikan 2 adunan. letak pewarna yang diinginkan
panaskan kukusan
panaskan loyang sekejap sebelum dimasukkan lapisan pertama
kukus 5 minit setiap lapisan
lapisan terakhir 10minit
sejukkan sebelum dipotong
konon2 tips :
saya sapukan loyang dengan sedikit minyak. pendapat saya untuk senang dikeluarkan dari loyang.
saya bungkus penutup kukusan dengan kain supaya wap air tidak jatuh di atas adunan.
merah hijau berlapis
resepi dari klong
bahan-bahan
4 cawan santan/susu segar
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sb tepung beras
2 sb tepung jagung/kastard
3/4 cawan gula
1 sb tepung hoen kwee (optional)
1 sk garam
cara-cara
satukan semua bahan dan blendkan
bahagikan 2 adunan. letak pewarna yang diinginkan
panaskan kukusan
panaskan loyang sekejap sebelum dimasukkan lapisan pertama
kukus 5 minit setiap lapisan
lapisan terakhir 10minit
sejukkan sebelum dipotong
konon2 tips :
saya sapukan loyang dengan sedikit minyak. pendapat saya untuk senang dikeluarkan dari loyang.
saya bungkus penutup kukusan dengan kain supaya wap air tidak jatuh di atas adunan.